Kars'ta Gezilecek Güzel Yerler.

16 Jun 2020 15:33
Tags

Back to list of posts

Güzel ülkemin güzel insanları hepinize güzel bir günden daha selamlar dilerim. Bugün yeni bir makaleyle daha karşınızdayım. Bugün yine sizlerle ülkemizin doğusuna gideceğiz. Hiç şüphesiz ki ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş birçok değerli hazine mevcuttur. Ben bugün bu makalede sizlere Kars ilimizde yer alan tarihi açıdan büyük öneme sahip bazı yapılardan bahsedeceğim. Öncelikle bu ilimizin genel özelliklerine bir göz atalım. Ayrıca Palandöken konusunu işleyen diğer makalemize de bakmanızı tavsiye ederiz.
Kars ülkemizin en soğuk illerinden birisi olduğu gibi aynı zamanda ülkemizde üzerine güneş doğan ilk şehrimizdir. Tarih boyunca çevresinde kurulmuş medeniyetler ve yaşanmış savaşların sonucu olarak Kars kültürel açıdan oldukça zengin bir yer haline gelmiştir. Bu ilimizde daha önce yaşamış ve halen yaşamakta olan farklı ırklar da bunun kanıtı niteliğindedir zaten. Ayrıca şehirde günümüzde bile görülen Rus mimarisi sayesinde şehrin kültürel yapısını birinci elden gördüğünüz ilk anda anlıyorsunuz. Bu yüzden hatta Kars’a doğunun kültür merkezi desek pekte yanlış olmaz.
Gezmeye başlamanız ilk yer zanlımca Kars Kalesi’dir. Kars kalesi 12. Yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti tarafından inşa edilmiş olup kentin korunmasında uzun yıllar etkili olmuştur. Kaleye baktığınızda ilk bakışta Selçuklu mimarisini ve iklim koşullarının etkisini rahatlıkla hissedebiliyorsunuz.
Görülmesi gereken yerlerden birisi de Osmanlı İmparatorluğunun yaptırmış olduğu hamamlardır bu hamamlarda Osmanlının temizlik kültürünü aktif bir şekilde hissediyorsunuz. İşin en güzel tarafı bu hamamlar günümüzde bile işlevselliğini korumaktadır ki bu gerçekten bir başarıdır. Yüzyıllar sonra bile hala faaliyette kalabilen yapılar inşa etmek elbette ki kolay değildir. Kars ilk olarak 1535 yılında Osmanlı İmparatorluğunun topraklarına katılmıştır. 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında olağanüstü bir savunma başarısı gösteren Kars 1856 yılında Gazilik Madalyası dediğimiz bir unvana layık görülmüştür. 18 Kasım 1877 yılında Osmanlı-Rus savaşı sonucu Rus topraklarına katılan Kars ilimiz 40 yıl Rus İşgali altında kalmıştır. Ardından 30 Ekim !920’de Kazım Karabekir Paşa önderliğindeki Türk ordusu tarafından tekrardan vatan topraklarına katılmıştır.
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunan 1. Dünya Savaşı faciası anısına dikilmiş anıt da ziyaret edilmesi gereken mekanlar arasındadır. Ayrıca yine Sarıkamış’ta bulunan ormanlar da ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler arasındadır. Kars’a kadar gitmişken Kars’la Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü’nü de ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Kars’ın 42 kilometre kadar uzağında yer alan tarihi açıdan medeniyetin beşiği denebilecek bir öneme sahip olan Ani Antik Kenti’ni de ziyaret etmelisiniz. Bu kent milattan önceki tarihlere ulaşan yani ilk medeniyetlere kadar varan bir kültürel bir mirasa ve yapıya sahiptir.
Eğer Kars’a gitmeye karar verirseniz size tavsiyem bir Kars Rehberi öncülüğünde gitmeniz olacaktır. Bunun sebebiyse Kars’ın yapısal olarak ülkemizin birçok şehrinden farklı olmasıdır. Problem yaşamamak için bir turla veya bir rehberin öncülüğünde gitmek en iyisi olacaktır. Rehber olarak sizlere tavsiyem Bilal Çağatay Eren Türk’tür. Kendisine bu telefon numarasından ulaşabilirsiniz. 0533 517 98 59 Ayrıca Kars gezisi başlığında da sayın rehberimize rastlayabilirsiniz.

Comments: 0

Yeni yorum ekle

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License